Specialiști în diagnosticul și tratamentul apneei de somn.

Blog

HomeSomnologieCiclurile de somn

Ciclurile de somn

Somnul este organizat în cicluri. Ciclurile la oameni sunt formate din unde lente și somn REM (Rapid Eye Movement). REM este cunoscut pentru că este faza de vis.

Ciclurile sunt formate din faze de somn profund urmate de somn REM pe o perioadă de 90 de minute. Pe parcursul unei nopți, un adult va trece printr-o medie de patru cicluri de somn.

Somnul profund oferă mai mult o funcție de recuperare fizică, iar fazele de somn REM consolidează memoria și regenerează funcțiile noastre intelectuale, neurologice și endocrine.

DE CATE ORE DE SOMN AVEM NEVOIE?

Un nou-născut doarme de cele mai multe ori. Peste 18 ore pe perioadă de 24 de ore.

Nevoile de somn ale unui copil sunt încă foarte importante: 12 ore din 24, pentru a-i permite dezvoltarea fizică și neurologică.

Trebuie totuși să înțelegem că chiar și adolescenții au nevoie de între 10 și 11 ore de somn pe noapte, ceea ce este foarte greu de realizat în societatea noastră.

Un adult are nevoie de 7 până la 8 ore de somn pe noapte.

Contrar credinței populare, persoanele în vârstă au încă nevoie de 6 până la 7 ore de somn pe noapte, dar somnul lor este mai fragmentat și se extinde pe parcursul a 24 de ore. Fragmentele de somn odată cu vârsta și o persoană în vârstă vor experimenta mai multe ore trezite în timpul nopții și vor trebui să tragă un pui de somn în timpul zilei. Acest lucru ne face să credem că o persoană în vârstă are nevoie de mai puțin somn.

Vedem aici că cerințele de somn rămân destul de stabile de la vârsta adultă. Este important să le păstrăm ca atare.

CE SE ÎNTÂMPLĂ IN TIMPUL CÂND NOI DORMIM?

Majoritatea funcțiilor noastre fiziologice se schimbă în timp ce dormim.

Respirația noastră este mai blândă, ritmul cardiac și tensiunea arterială scad, iar mușchii se relaxează și se recuperează.

De asemenea, restaurăm potențialul neurotransmițătorilor noștri de a funcționa corect în timpul zilei.

Producem niște hormoni de reglare, inclusiv hormonul de creștere responsabil pentru repararea și creșterea țesuturilor la copii.

În plus, somnul reglează apetitul. Unele dintre problemele moderne cu care ne confruntăm astăzi, cum ar fi supraponderalitatea și obezitatea, sunt foarte influențate de calitatea somnului nostru.

 

CE SE ÎNTÂMPLĂ CÂND NU dormim suficient?

Privarea de somn, experimentată de majoritatea populației, are efecte fiziologice deoarece nu permitem să apară reglementările fizice și mentale.

Acesta este momentul în care apar problemele de reglare a poftei de mâncare și obezitate.

Lipsa de somn duce la tulburări fiziologice. Știm că persoanele care nu dorm suficient sunt expuse riscului de depresie, anxietate și tulburări neurologice. Unele dintre simptomele acestor tulburări sunt: ​​tulburări de memorie, tulburări de concentrare și tulburări de dispoziție.

 

Programări:

Clinica de Somn