Pulsoximetria este o metoda noninvaziva si nedureroasa de a testa si masura nivelul saturatiei de oxigen din organism, sau nivelul oxigenului din sange.
Ea poate detecta si cele mai mici schimbari in ceea ce priveste eficienta transportarii oxigenului de la inima la extremitati, incluzand maini si picioare.
Cum functioneaza pulsoximetria
In timpul unei monitorizari a pulsoximetriei, un dispozitiv mic se plaseaza pe ureche, pe degetul mainii sau al piciorului . Mici raze de lumina trec prin sangele degetului , masurand cantitatea de oxigen. Acest lucru se intampla prin masurarea modificarilor de absorbtie a luminii din sangele oxigenat si din cel dezoxigenat.
Acest procedeu nu este dureros si astfel, pulsoximetrul va putea sa redea care este nivelul saturatiei de oxigen, dar si bataile inimii.
Rezultatele pulsoximetriei
Acest test este foarte precis, in special atunci cand este efectuat in spitale, sau clinici medicale. Marja de eroare este de maxim 2 procente in plus sau in minus.
In mod normal, mai mult de 89 de procente din sangele tau ar trebui sa poarte oxigen, acesta fiind nivelul de saturatie necesar pentru a mentine celulele si corpul tau sanatoase. Pe moment, un nivel mai scazut de saturatie cu oxigen nu este periculos, dar in mod repetat, poate pune probleme de sanatate.
Un nivel de saturatie de 95 de procente este considerat de catre specialisti a fi normal pentru majoritatea oamenilor, in timp ce un nivel de 92 de procente poate indica o posibila hipooxemie, adica o deficienta a oxigenului de a ajunge in tesuturile corpului.